Yhdysvallat lukuina

Suomalaisjuuria on Yhdysvalloissa sadoilla tuhansilla, mutta läheskään kaikki eivät enää tiedä suomalaisesta taustastaan. Amerikka on ollut suomalaisten suurin ja vanhin siirtolaiskohde, erityisesti muutettiin Delawareen, Minnesotaan ja Michiganin kaivosalueille. Suomesta lähtevien siirtolaisuuden kulta-ajat olivat 1900-luvun alussa.

Yhdysvalloissa asuu tänä päivänä noin 13 000 Suomen kansalaista, joilla on äänioikeus Suomessa. Tämän lisäksi maahan tehdään vuosittain 73 000 lomamatkaa sekä 61 000 työmatkaa. Suurin osa maahan muuttavista suomalaisista on korkeasti koulutettuja, työn ja uran vuoksi liikkuvia suomalaisia sekä yhdysvaltalaisen kanssa avioituvia.

Maalis -huhtikuussa esittelemme erityisesti itärannikolla tehtävää kirkollista työtä,


Suomenkielinen kirkollinen työ itärannikolla

Yhdysvallat oli aikoinaan perinteisen siirtolaisuuden keskeinen kohdemaa. Ensimmäinen pohjoismainen seurakunta perustettiin Calumetiin jo vuonna1876. Itärannikolla työ alkoi, kun Suomen Merimieslähetysseura palkkasi papin New Yorkiin 1887. Vielä 1960-luvulla perinteisiä siirtolaisseurakuntia oli Yhdysvalloissa kymmeniä. Tänä päivänä tämänkaltainen perinteinen siirtolaisseurakunta on olemassa enää Floridan Lake Worthissä, St. Andrew´s Lutheran Church (1953).

Finn Church of New York on toiminut vuodesta 1996. New Yorkista käsin käydään säännöllisesti myös Washington DC:ssä, Bostonissa ja Philadelphiassa.

Kotisivut

New Yorkin Suomikirkko

Finnchurch in Eastcoast, Facebook
 

St.Andrew´s luterilainen kirkko, Lake Worth, Florida

St. Andrew´s Lutheran Church, Facebook


Itärannikolla tehtävään suomenkieliseen kirkolliseen työhön voi tutustua maalis-huhtikuussa  myös Facebookissa ja Youtubessa.