Hyppää sisältöön

Koriajattelu

Kumppanuuden korit ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet

Kumppanuuden korit kutsuvat monipuoliseen yhteistyöhön. Koreihin sisältyvät yhteistyöperiaatteet perustuvat Opetushallituksen päivitettyihin ohjeisiin.

Korit jäsentävät yhteistä osaamista ja hyvän tekemistä kestävän tulevaisuuden puolesta. Kumppaneiden koreihin rakentuva yhteistyö vahvistaa uskonnonvapauden toteutumista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Yhdessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirjan kanssa Kumppanuuden korit suuntaavat monipuolisen yhteistyön muotoja ja luonnetta. Selkeät ja yhteiset toimintaperiaatteet vapauttavat toimimaan ja kehittämään yhteistyötä kaikkia kunnioittavalla tavalla. Yhteiskunnan varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.

Varhaiskasvatuksen näkökulmasta keskeisimmät korit ovat 

  • kori 1: yleissivistävä opetus
  • kori 4: kasvun ja hyvinvoinnin tuki

Neljän korin mukaista yhteistyötä on avattu animaation (ks. yllä) ja esitteenLinkki avautuu uudessa välilehdessä muodossa. 
Englanninkielisiä versioitaLinkki avautuu uudessa välilehdessä voi hyödyntää kansainvälisessä yhteistyössä.

 

  • Miltä tuntuisi ajatus toteuttaa yhteisöllisyys- ja kaveritaitotoimintaa, draamatyöpajoja tai jotakin muuta kasvun ja hyvinvoinnin tukeen liittyvää?
  • Mitä tiloja meidän olisi mahdollista tarjota retki- ja toimintakohteiksi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille? 
  • Hyvän mielen olohuone vanhemmille. Mitä ajatuksia se herättää? Mitä huoltajia huomioiva yhteistyö vaatii? Mitä se antaisi?
  • Suomi-Botswana-päiväkotiryhmien yhteistyöprojekti! Mitä voisi olla kansainvälisyyskasvatus tänä päivänä?
  • Helmikuun alussa vietetään Uskontojen ja katsomusten Yhteisymmärrysviikkoa. Miten me voisimme edistää katsomusdialogia?

Lisää aluekohtaisia esimerkkejä avataan Yhteistyötä koreittain -kirjassa.