Hyppää sisältöön
Händer som vinkar avsked mot ljus på himlen.

Kristi himmelsfärdsdag

"Galileer", sade de, "varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så som ni har sett honom fara upp till himlen." (Apg 1:11)

Jesus upptogs till himlen

Kristi himmelsfärdsdag är en av kyrkoårets helgdagar som hör till påsktiden. Den firas alltid 40 dagar efter påsk. Bibeln berättar om hur Jesus efter sin uppståndelse under 40 dagar visade sig för människorna. Sedan togs han upp till himlen. Berättelsen om det här finns i BIbeln i Apg 1:1–11.

Berättelsen om himmelsfärden är en berättelse om Jesus gudomlighet: Kristus är en av personerna i den treeniga Guden, precis som Fadern. Då han hade utfört sitt verk steg han upp till himlen. I ordet och sakramenten (heliga handlingar) är han fortfarande närvarande mitt ibland sin församling.

Sex ljus och vit färg

Kristi himmelsfärdsdag är en så kallad söckenhelg, det vill säga en helgdag som infaller på en annan dag än söndag. I gudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdag har man på altaret sex ljus. Den liturgiska färgen är vit.

Förbereder pingsten

Kristi himmelsfärd förbereder pingsten, som firas 50 dagar efter påsk. Ordet pingst kommer från ett grekiskan och betyder femtionde. Sedan 300-talet har Kristi himmelsfärdsdag varit en egen högtid.

YouTube-video