Hyppää sisältöön

Församlingen som språngbräda in i arbetslivet

Varje år är församlingarna ett steg i riktning mot arbetslivet för tusentals personer, till exempel praktikanter, sommarjobbare och civiltjänstgörare.

Skolelever kan också genomföra sin praoperiod i församlingen. Varje församling ansvarar själv för sina anställningar och tar emot praktikanter i mån av möjlighet. Fråga mera i din egen hemförsamling.

Församlingarnas kontaktuppgifter

Lediga tjänster

Prao

Församlingen är ett bra ställen att göra sin praoperiod i eftersom du i församlingen har möjlighet att pröva på många olika arbetsuppgifter. Klicka här för att läsa mera om vad kyrkan kan erbjuda dig som praoelev.

Sommarjobb

Varje år anställer församlingarna ca femtusen sommararbetare. Sommararbetare behövs främst för att sköta begravningsplatser, men också i läger- och klubbverksamheten, köksarbete, fastighetsskötsel samt kundbetjäning och kontorsarbete.

Inför ett sommarjobb gör man upp ett arbetsavtal där det framgår den berättigade lönen. För arbetet kan man få ett arbetsintyg.

Ansökningstiden är oftast på våren. Hur rekrytering och anställning går till i praktiken varierar mellan församlingarna – i stora församlingar kan det finnas många sökande, så var ute i tid.

Arbetare med skottkärra på begravningsplats.

Kyrkan och civiltjänstgöring

Församlingarna och kristna organisationer erbjuder bra möjligheter att genomföra den tjänstgöring i arbetslivet som hör till civiltjänstgöringen. Som civiltjänstgörare i församlingen kan man ha uppgifter inom många olika områden, till exempel

  • fastighetsskötsel och trädgårdsarbete
  • kontorsarbete
  • diakoni- och hjälparbete
  • barn- och ungdomsarbete och stöd i övrig fostranverksamhet
  • musik, motion eller andra uppgifter som har med fritid att göra.

Uppgifterna får inte stå i strid med civiltjänstgörarens egen övertygelse.

Ifall du är intresserad av att göra civiltjänstgöring i församlingen ska du vara i direktkontakt med din lokala församling och fråga mer. Eftersom det är en lång process att ansöka om civiltjänstgöringsplats bör du vara ute i tid, till och med upp till ett år på förhand. Lediga platser hittas också på sivariwebb.

Ifall du är behörig för ett kyrligt yrke så kan du inom ramen för din civiltjänstgöring utföra uppgifter som hör till din yrkesbehörighet, till exempel kyrkliga förrättningar. En person som gör civiltjänstgöring får ändå inte vara i ett tjänsteförhållande på civiltjänstgöringsplatsen, inte ens under tjänstledighet.

Arbetspraktik

Det finns ofta praktikanter i församlingarna, eftersom ett utbildning till ett kyrkligt yrke innefattar praktikperioder i församlingen. Också studeranden för andra examina kan göra sin praktik i församlingen, t.ex. studeranden inom socialt arbete, förvaltning eller kommunikation.

Praktiska saker kring praktiken, såsom längden på praktiken och möjlig lön, kommer man överens om skilt för varje fall.

I församlingen finns också studeranden på läroavtal, som tar examen vid sidan av arbetet. På läroavtal kan man bland annat studera till kyrkvaktmästare eller barnledare.

Att bekanta sig med eller återgå till arbetslivet

I församlingen kan man genomföra arbetslivsperioder som en del av arbetskrafts- och integrationsutbildningar. Under arbetslivsperioderna kan man bekanta sig med olika uppgifter i församlingen och fundera på olika möjligheter i framtiden.

I mån av möjlighet sysselsätter församlingarna också långtidsarbetslösa, deltidspensionerade och andra som har svårt att hitta arbete, till exempel med hjälp av lönesubventioner. Uppgifter som inte kräver en specifik yrkesbehörighet är till exempel fastighetsskötsel, köks- och kontorsarbete.

Arbetslivsperioder och provperioder skall man alltid komma överens om tillsammans med den utbildande instansen eller arbetskraftsmyndigheten. Ifall du kar rätt till lönesubvention ska du nämna det när du frågar efter jobb i församlingen.