Hyppää sisältöön

Vaillinaisuuden sietäminen on onnellisen parisuhteen alku

Hannu Puranen kännykkä kädessään.

Isäksi tuleminen oli lappeenrantalaiselle Hannu Puraselle järisyttävä kokemus. Kun tuoreet vanhemmat tulivat muutaman päivän ikäisen esikoisensa kanssa sairaalasta kotiin, uusi tilanne valkeni Puraselle.

”Sonja nukkui kehdossaan, me istuimme Kaisun kanssa sohvalla. Pidimme toisiamme kädestä ja totesimme, että nyt meitä on kolme.”

Vanhemmuus määritteli parisuhteen uudelleen.

”Ihan konkreettinen muutos oli se, että minä en enää ollut ykkönen sille toiselle. Minut syrjäytettiin. Mutta niin kävi myös Kaisulle.”

Pari vuotta myöhemmin perhe kasvoi Samuel-pojalla. Tytär teki Hannu Purasesta isän, toisen toivotun lapsen saaminen oli unelmien täyttymys. Pariskunta oli haaveillut kahdesta lapsesta, mutta kummankaan saaminen ei ollut itsestään selvää. Nyt perhe Puranen oli täysi.

Isäksi tulemisen myötä Hannu Puranen joutui määrittelemään rakkauden uudella tavalla. Sen määrä ei muuttunut, tapa rakastaa muuttui. Aiemmin Puranen oli ajatellut suoraviivaisesti, että rakkaus on rakkautta, se tuntuu tietynlaiselta. Isänä hän havahtui hahmottamaan, että rakkaus lastaan kohtaan on erilaista kuin rakkaus puolisoaan kohtaan.

Huono huumori avuksi

Nyt perheen lapset ovat teini-ikäisiä. Puraset pyrkivät kasvattajina avoimuuteen, ja rehellisyys on heille tärkeää. Luottamus ja vastuu ovat lasten kasvun myötä korostuneet.

”Aiemmin piti katsoa jokaisen rapsahduksen perään. Nyt mikromanageerauksesta on kasvettu isojen linjojen vetämiseen, pienten asioiden hallitsemisesta isojen asioiden ymmärtämiseen”, Puranen luonnehtii.

Entä kuinka vanhemmuudesta ja ruuhkavuosista voi selvitä täyspäisenä? Puranen naurahtaa, ettei kannata edes yrittää. Heidän lääkkeensä on ollut huonon huumorin harrastaminen. Huumorin, jolle teinit pyörittelevät silmiään.

Toki Purasilla on ollut myös ihan asiallisia keinoja yhteyden ylläpitämiseen lasten ja vanhempien välillä. Kun jokaisella on paljon omia menoja ja harrastuksia, yhteisen ajan löytäminen korostuu. Puraset pyrkivät edes silloin tällöin saman pöydän ääreen, milloin päivälliselle, milloin iltapalalle.

Arjessa kaksi periaatetta

Parisuhteen vaaliminen ei aina ole lapsiperheissä helppoa, sanomista syntyy. Hannu Puranen luonnehtii itseään ja vaimoaan järkeviksi riitelijöiksi. Tärkeää on hänen mielestään ymmärtää, mikä on tosiasia, mikä sitä seuraava tunne. Huutamisen sijaan Puraset pyrkivät vuoropuheluun, jossa pitää malttaa vuorollaan kuunnella. Heillä on huomattu, että iso merkitys tulenarassa tilanteessa on energiatasolla.

”Kun Kaisu oli lasten kanssa kotona, minulla ei välttämättä ollut aina nälkäisenä töistä tullessani paras hetki. Siitä jäi meille lentävä lause: ole hiljaa, ota keksi.”

Hannu ja Kaisu Puranen ovat vuosien varrella pitäneet kiinni kahdesta asiasta, joista toinen liittyy nimenomaan riitelemiseen. Purasilla ei koskaan mennä vihaisina nukkumaan. Pariskunta ottaa joka ilta ennen nukahtamista toisiaan kädestä – se ei onnistu, jos jompikumpi on vihainen.

Toinen asia liittyy puhumiseen. Vaikka puhuminen on välillä vaikeaa, toisen tunteiden ja ajatusten arvailu se vasta vaikeaa onkin.

Pariskuntien yleiset riidanaiheet, kotityöt, raha ja seksi, eivät Purasilla nosta verenpainetta. Kotityöt jakautuvat tasapuolisesti, rahat ovat suhteen alusta asti olleet yhteisiä, ja seksistä puhutaan siinä kuin muistakin asioista.

”Pitää uskaltaa sanoa mitä haluaa. Se on sen arvoista”, Hannu Puranen vinkkaa.

Hän muistuttaa, että arjella on iso merkitys siihen, miten elämä menee. Pienten hellimishetkien tai romanttisten taukojen ylläpitäminen on tärkeää. Eikä romanttinen hetki tarkoita, että pitää päästä kylpylään yöksi tai pariksi.

”Arjen pienet kosketukset, sipaisut tai tökkäykset ovat tosi tärkeitä. Arvostaa toista sillä, että nappaa syömisen jälkeen toisen lautasen ja vie mennessään. Kysyy, otatko pullaa tai otatko kahvia.”

Vaikka Purasilla puhutaan, luotetaan, rakastetaan ja sovitaan, ei arki heilläkään ole aina silkkaa auvoa. Riittämättömyyden tunne on Hannu Purasen mukaan läsnä lähes joka päivä.

”Vaillinaisuuden sietäminen on onnellisuuden alku.”

Teksti: Marjo Rönnkvist / Sana tai pari Oy

Hannu Purasen kuva: Markku Pihlaja

Kirkon perheneuvonta

  • Maksutonta ja luottamuksellista apua ihmissuhteiden erilaisissa pulmatilanteissa.
  • Voit tulla perheneuvontaa yksin, parina tai perheesi kanssa.
  • Perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 eri puolella Suomea: Yhteystiedot
  • Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä.
  • Noin puolella keskuksista on ostopalvelusopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa perheasioiden sovittelusta ja/tai perheneuvonnasta.
  • Vuonna 2020 Kirkon perheneuvonnalla oli yhteensä yli 85 000 asiakaskohtaamista.