Hyppää sisältöön

Apua rikoksen uhrille ja läheisille

Rikosuhripäivystys ja seurakunnat auttavat rikoksen uhriksi tai todistajaksi joutunutta sekä hänen läheisiään sekä käytännön asioissa että henkisessä toipumisessa.

Rikosuhripäivystys RIKULinkki avautuu uudessa välilehdessä on valtakunnallinen palvelu rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikoksen todistajille. RIKU tarjoaa henkistä tukea rikoskokemuksesta toipumiseen sekä antaa käytännön neuvoja, jotta rikoksen uhrin oikeuksista.

Kirkko on yksi rikosuhripäivystyksen perustajajäsenistä. Muita toimijoita ovat päivystystä koordinoiva Suomen Mielenterveysseura sekä Suomen Punainen Risti, Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Setlementtiliitto.

Voit ottaa yhteyttä myös seurakuntaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jonka papit ja diakoniatyöntekijät kuuntelevat ja keskustelevat luottamuksellisesti. Diakoniatyöntekijät etsivät kanssasi ratkaisuja käytännön haasteisiin.

Myös tekijän läheiset tarvitsevat tukea

Lähipiirissä tapahtuva rikos herättää voimakkaita tunteita: pelkoa, ahdistusta, huolta tai syyllisyyttä. Näiden tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin.

Jos läheisesi on vankilassa, voit ottaa yhteyttä vankilapappiin tai diakoniatyöntekijään, joiden yhteystiedot saat rikosseuraamuslaitokselta (RISE)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tekijöiden omaisia varten on myös vertaistukiryhmiä, joista voi kysellä esimerkiksi Kriminaalihuollon tukisäätiöstäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.