Hyppää sisältöön

Apua rikoksen kanssa tekemisiin joutuneille

Rikosuhripäivystys ja seurakunnat auttavat rikoksen uhriksi tai todistajaksi joutunutta sekä asianosaisten läheisiä niin käytännön asioissa kuin henkisessä selviämisessä.

Rikosuhripäivystys RIKU on valtakunnallinen palvelu rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikoksen todistajille. RIKU tarjoaa henkistä tukea rikoskokemuksesta selivämiseen sekä käytännön neuvoja, jotta rikoksen uhri pystyisi toimimaan oikeuksiensa mukaisesti.

Kirkko on yksi rikosuhripäivystyksen perustajajäsenistä. Muita toimijoita ovat päivystystä koordinoiva Suomen Mielenterveysseura sekä Suomen Punainen Risti, Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Setlementtiliitto.

Voit ottaa yhteyttä myös seurakuntaasi, jonka papit ja diakoniatyöntekijät kuuntelevat ja keskustelevat luottamuksellisesti. Diakoniatyöntekijät etsivät myös yhdessä kanssasi ratkaisuja käytännön haasteisiin.

Myös tekijän läheiset tarvitsevat tukea

Lähipiirissä tapahtuva rikos herättää voimakkaita tunteita: pelkoa, ahdistusta, huolta tai syyllisyyttä. Myöskään näiden tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin.

Jos läheisesi on vankilassa, voit ottaa yhteyttä vankilapappiin tai diakoniatyöntekijään, joiden yhteystiedot saat rikosseuraamuslaitokselta (RISE).

Tekijöiden omaisia varten on myös vertaistukiryhmiä, joista voi kysellä esimerkiksi Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.