Alla nyheter

5.12.2024

Biskopsmötet fastställde kriterier för när kyrkans missionsorganisationer kan prästviga anställda utomlands

Biskopsmötet fastställde vid sitt möte på torsdag 5 december kriterierna för när kyrkans missionsorganisationer kan prästviga anställda i en partnerkyrka utomlands.

Enligt kriterierna ska vigningen ske i en kyrka som hör till Lutherska världsförbundet eller i en kyrka som har nattvardsgemenskap med evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Biskopsmötet kan ge sitt samtycke till att en organisationsanställd prästvigs i en partnerkyrka om den som ska vigas till präst bor på den utländska partnerkyrkans område, känner områdets kultur och har anpassat sig till den lokala kyrkans eller kristna samfundets liv. Personen måste behärska språket åtminstone nöjaktigt och kunna arbeta utan tolk.

Dessutom ska den som vigs i minst ett år ha bott och arbetat i huvudsyssla på partnerkyrkans område och också fortsätta sin tjänstgöring i huvudsyssla i minst två år utan avbrott efter prästvigningen.

För att godkänna vigningen ska biskopsmötet också ha gjort bedömningen att det sätt på vilket partnerkyrkan genomför vigningen inte är avsett att kringgå den ämbetssyn som evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har. För att kunna fatta beslut behöver biskopsmötet på förhand få en utredning som omfattar tydliga grunder för varför rutinerna för prästvigningen avviker från det normala, det vill säga prästvigning i ett stift i Finland, och en beskrivning av partnerkyrkan om hurdan tjänst personen vigs till präst för.

Om de uppsatta kriterierna inte uppfylls kan biskopsmötet tolka det som att partnerkyrkan utomlands inte uppfyller de kriterier som finns i grundavtalet för kyrkans missionsorganisationer. Kriterierna träder i kraft 5.12.2024.

Frågan har aktualiserats av två missionsorganisationers prästvigningar i kyrkan i Ingermanland i september 2023. I september i år tog biskopsmötet ställning till prästvigningarna i Ingermanland och har arbetat med utformningen av kriterierna under hösten.

Mera information: Risto Jukko, chef för Kyrkans missionscentral, tfn 040 485 9643, risto.jukko@evl.fi  

Biskopsmötet inbjöd församlingarna till att utveckla det andliga livet

Biskopsmötet godkände ett brev till församlingarna med en inbjudan till att utveckla det andliga livet. I brevet skriver biskoparna att andlighet är en naturlig del av den kristnas vardagliga liv. De vill inbjuda kyrkans medlemmar till att stärka sitt andliga liv. Som konkreta exempel på hur man kan göra det lyfter biskoparna fram gemenskapen, bönen, bibelläsning, tro och tillit i den heliga Anden, tjänst – det vill säga att älska sin medmänniska och tjäna varandra, kyrkans sakrament och andlig tillväxt.

Var och en kan välja de former för det andliga livet som passar dem. Med tanke på kyrkans liv är det viktigt att man också har gemensamma former för det andliga livet. Församlingens gudstjänst står i fokus men vid sidan av den finns också rum för andra sätt att stärka det andliga livet.

Biskopsmötet har fört diskussionen om spiritualitet i kyrkan idag sedan hösten 2023. Kyrkomötet sände våren 2023 kyrkans framtidsredogörelse Välsignelsens signaler till biskopsmötet och bad dem fortsätta den teologiska bearbetningen av vad spiritualitet, eller andlighet, är idag och vad den kan vara i framtiden.

Mera information: Anna-Kaisa Inkala, biskopsmötets teologiska sekreterare, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270
Biskopsmötets inbjudan till församlingarna finns som bilaga längst ner.

År 2025 firas 1700-årsjubiléet av kyrkomötet i Nicea

Biskopsmötet gav en rekommendation om hur kyrkan uppmärksammar 1700-årsjubiléet av nicenska trosbekännelsen som utformades vid det första ekumeniska kyrkomötet i Nicea år 325. I kyrkohandboken finns två olika trosbekännelser, den apostoliska som är den som används oftast och den nicenska trosbekännelsen.

Biskopsmötet rekommenderar att församlingarna under jubileumsåret 2025 använder den nicenska trosbekännelsen i högmässan åtminstone en gång i månaden i medeltal. Dessutom är det naturligt att använda nicenska trosbekännelsen i ekumeniska sammanhang.

Nicenska trosbekännelsen uppmärksammas speciellt i samband med gudstjänstdagarna i Åbo 9-11.5.2025.

Mera information: Kari Kopperi, biskopsmötets generalsekreterare, kari.kopperi@evl.fi, tfn 050 594 1317

Understöd ur fonden för kyrkans internationella och ekumeniska kontakter

Biskopsmötet beviljade medel ur fonden för kyrkan internationella och ekumeniska kontakter. Lutherska världsförbundet fick sammanlagt 170 000 euro i understöd för tre olika projekt. Världsförbundets fredsprojektet PEACE II fick 100 000 euro. Via projektet koordinerar världsförbundet nödhjälp i Ukraina och Polen och stöder sina medlemskyrkor i arbetet som underlättar de flyktingkriser som uppstår i Ukraina och Polen, och i Slovakien, Rumänien, Ungern, Tjeckien och möjligtvis i de baltiska länderna på grund av kriget.  

Ur samma fond beviljade biskopsmötet också 50 000 euro för Lutherska världsförbundets projekt för ekumeniska relationer som stöder den ekumeniska teologiska dialogen. Världsförbundets projekt communion relations fick 20 000 euro. Med projektet vill man stöda de lutherska medlemskyrkornas inbördes relationer och öka engagemanget och deltagandet in den globala gemenskapen.  

Mera information: ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi, tfn 040 522 1464

Biskopsmötet utsåg kyrkans teologutbildningskommitté för 2025–2026

Biskopsmötet utsåg kyrkans, universitetens och fackorganisationernas representanter till kyrkans teologutbildningskommitté för åren 2025–2026.

Kyrkans representanter är biskop Bo-Göran Åstrand, ordförande, utbildare Henri Järvinen (Kyrkans forskning och utbildning), sakkunnig Eeva Salo-Kopperi (Kyrkans forskning och utbildning), stiftdekan Mika Nurmi, församlingspastor Anna Merivirta och biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala (ersättare biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi). 

Från universitet som utbildar teologer utsågs vicedekan Pekka Kärkkäinen (Helsingfors universitet) och planerare Timo Åvist (sekreterare), lektor Jakob Dahlbacka (Åbo Akademi), universitetslektor Lotta Valve (Östra Finlands universitet).  

Till representerar för studentorganisationerna utsågs Nea Similä och till ersättare Elina Jalo (Helsingfors universitet) och för de teologiska fackorganisationerna verksamhetsledare Paula Aaltonen (Kirkon alat) och sakkunnig Vesa Engström (Finlands kyrkas prästförbund). 

Dessutom utser studentorganisationerna Fides Ostiensis vid Östra Finlands universitet och Studentföreningen vid Åbo Akademi sina egna representanter.

Mera information: Anna-Kaisa Inkala, biskopsmötets teologiska sekreterare, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270

Biskop Jari Jolkkonen är Gemensamt Ansvar-biskop 2026

Biskopsmötet utsåg biskopen i Kuopio Jari Jolkkonen till Gemensamt Ansvar-biskop under 2026. Redan i januari utsåg biskopsmötet ärkebiskop Tapio Luoma till den biskop som är förgrundsfigur för insamlingen under 2025 då insamlingen firar 75-årsjubileum.

Biskopsmötet diskuterade och antecknade för kännedom reserapporter och en rapport om missionspartnerkonferensen som hölls i Helsingfors i augusti.

Biskopsmötets protokoll sätts ut i webbtjänsten Domus cirka en vecka efter mötet. Biskopsmötet samlas nästa gång 28-29.1.2025 i Järvenpää.

Bifogat finns en bild från biskopsmötets morgonandakt i kapellet på Kyrkostyrelsen. Foto: KV/Aarne Ormio

Mera information:  
Biskopsmötets webbplats (på finska)
Kari Kopperi, biskopsmötets generalsekreterare, kari.kopperi@evl.fi, tfn 050 594 1317
Anna-Kaisa Inkala, biskopsmötets teologiska sekreterare, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270

Bilagor:
kallelse-till-ett-andligt-liv-5.12.2024.pdf

Tillbaka till toppen