KIRKKO JA ULKOSUOMALAISET
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Loading
Etusivu > Palvelumme > Avioliitto

Avioliiton vihkiminen ja siunaus ulkomailla

Naimisiin ulkomailla? Pappiin on hyvä olla hyvissä ajoin yhteydessä, kun suunnittelette kirkollista vihkimistä ulkomailla, jo ennen matkalippujen hankkimista.

Muistilista vihkiparille

 1. Aloittakaa valmistelut hyvissä ajoin, mieluiten 6 kk aikaisemmin.
 2. Ottakaa ensimmäisenä yhteyttä paikalliseen siirtolaispappiin tai siviiliviranomaiseen.
 3. Varmistakaa tarvittavat dokumentit ym. käytännön asiat.
 4. Kun kohdat 2-3 kohdat ovat sovittuna, on hyvä varata lennot ym.
 5. Varautukaa yllätyksiin.
 6. Rekisteröikää lainvoimainen avioliittotodistus Suomessa maistraattiin, jos avioliitto on solmittu muun kuin Suomen avioliittolain mukaisesti.

 Suomen evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa useita vaihtoehtoja:

 1. Vihkiminen Suomen lakien mukaan Suomen viranomaisen edessä.
  Kirkollinen vihkiminen siellä, missä on suomalainen pappi, jolla on opetusministeriön lupa vihkiä kyseisessä maassa.
 2. Pohjoismaissa: Suomen viranomaisen antamalla esteettömyystodistuksella kyseisen maan lakien mukaan ja viranomaisen edessä.
 3. Muualla maailmassa: Kyseisessä maassa myönnetyllä esteettömyystodistuksella maan lakien ja määräysten mukaan, kyseisenen maan viranomaisen edessä.

Esteettömyystodistus hankittava etukäteen

Kaikkialla vihkimisen edellytyksenä on suoritettu avioliiton esteiden tutkinta. Suomessa esteettömyystodistusta voi hakea joko kotiseurakunnasta tai maistraatista. Esteettömyystodistuksen saa yleensä viikon kuluttua siitä, kun on pyytänyt avioliiton esteiden tutkintaa ja se on voimassa neljä kuukautta.

Vihkimisessä, jonka toimittaa ulkomainen pappi tai siviiliviranomainen, avioliiton esteiden tutkinta ja vihkiminen suoritetaan sen maan lakien ja määräysten mukaisesti. 

Kirkollinen vihkiminen vai siviilivihkiminen?

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa vain, mikäli ainakin toinen tulevista puolisoista on Suomen ev.lut. kirkon konfirmoitu jäsen. Lisäksi toisen on kuuluttava johonkin kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan.

Useissa maissa siviilivihkiminen on ainoa juridinen avioliiton solmimistapa. Tällaisessa tilanteessa vihkiparilla on sen jälkeen mahdollisuus pyytää kirkollinen siunaus. Siunauksen voi toimittaa kuka tahansa kirkkomme pappi, sillä kirkolliseen siunaukseen ei tarvita erillistä vihkilupaa. 

Voiko suomalainen pappi vihkiä ulkomailla?

Jokaisella ev.lut. kirkon papilla on virkansa puolesta oikeus vihkiä Suomen rajojen sisäpuolella, mutta ei niiden ulkopuolella. Tämä on hyvä tietää, jos on ajatellut pyytää pappiystäväänsä matkalle mukaan vihkijäksi.

Opetus -ja kulttuuriministeriö on myöntänyt osalle siirtolais- ja turistipapeille vihkimisoikeuden asemapaikassaan. Näissä maissa avioliitto on siis mahdollista solmia Suomen lain mukaan Suomen viranomaisen edessä.

Pappien vihkioikeudet

Palaute sivun ylläpitäjälle

Kiitos palautteesta!

Sulje
Palaute Nimi Sähköpostiosoite Haluan että minuun otetaan yhteyttä.
Muistathan antaa sähköpostiosoitteesi, jos haluat vastauksen!
Tämän palvelun osoite: evl.fi/ulkosuomalaiset
Bookmark and Share
Kirkon ulkosuomalaistyön yksikkö, Kirkkohallitus
ulkosuomalaiset(at)evl.fi, p. +358 9 1802 1
Yhteystiedot kotimaassa
| Tietoa palvelusta

In English | På svenska