Mediekalender

20.3–16.4 Fortbildning för frivilliga i Kyrkans samtalstjänst

Hösten 2024 firar Kyrkans samtalstjänst att verksamheten har funnits i 60 år. Under våren kommer sakkunnig i själavård Maria Sten att leda interna utbildning för frivilliga inom samtalstjänsten på olika håll i Borgå stift med olika regionala föreläsare. I samband med att Sten besöker de olika orterna har medier möjlighet att göra intervjuer med henne om Kyrkans samtalstjänst.

De interna utbildningarna ordnas enligt följande:

20.3. Jakobstad, föreläsare sjukhuspräst Anne Peltomaa
21.3. Vasa, föreläsare koordinator för krisjouren (Mieli/Psykisk hälsa Österbotten rf) Camilla Björk
10.4 Pargas, föreläsare kyrkoherde Sara Grönqvist
16.4 Helsingfors, föreläsare koordinator för krisjouren (Mieli) Camilla Björk

Mera information: sakkunnig i själavård Maria Sten, tfn 050 408 6030, maria.sten@evl.fi

Stilla veckan och påsken i församlingarna

I församlingarnas gudstjänstliv följer man inför och under påsken händelserna som ledde fram till Jesus korsfästelse, död och uppståndelse. På palmsöndagen (i år söndag 24 mars) firar man med blommor och kvistar den dag då Jesus red in i Jerusalem på en åsna – ofta som en familjemässa.
Under stilla veckan ordnar många församlingar måndag–onsdag i Borgå stift så kallade passionsandakter eller aktläsningar kvällstid där man följer Jesus liv de sista dagarna och firar nattvardsmässa på skärtorsdag kväll.
Under själva påskhelgen ordnas gudstjänster, i långfredagens gudstjänst står Jesus korsfästelse i centrum och på söndag firas Jesus uppståndelse. Många församlingar ordnar också påsknattsmässa klockan 23 på lördag kväll. I en del församlingarna hör det till traditionerna att ordna konserter under påsken medan andra ordnar påskvandring.

Påskens tv-gudstjänster sänds från Ekenäs kyrka

Långfredag 29 mars: Passionsläsning i Ekenäs kyrka

I Ekenäs kyrka leder Anders Lindström och Kjell Wikström tv-tittarna genom långfredagens händelser med en dramatiserad aktläsning. Liturger är Meri Yliportimo och Wille Westerholm. Körledare Inkeri Aittola leder sånggruppen Vox Aroni. Pia Nygård är organist och i gudstjänsten medverkar också en stråkkvartett. Tv-regi av Rufus Hedengren.
Gudstjänsten sänds fredag 29 mars klockan 12 i Yle Fem, klockan 13.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Påskdagen söndag 31 mars: Festgudstjänst i Ekenäs kyrka

I en blomsterfylld kyrka får tv-tittarna fira Jesus uppståndelse då liturgerna Meri Yliportimo och Wille Westerholm leder gudstjänsten och kyrkoherde Anders Lindström predikar. Pia Nygård flöjtist och körledare, även Sofia Lindén dirigerar kören. Inkeri Aittola är organist och pianist. En hel procession av glada påskfirare deltar också. Tv-regi av Rufus Hedengren.
Gudstjänsten sänds söndag 31 mars klockan 12 i Yle Fem, klockan 13.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Läs om församlingarnas påskprogram på församlingarnas webbsidor.

30.3 Påskskådespelet Via Crucis, Helsingfors

Via Crucis framförs på Senatstorget i Helsingfors på påsklördag 30 mars klockan 21-22.30. Föreställningen regisseras i år för andra gången av Markku Arokanto. För manus står Anna-Mari Kaskinen och musiken är av Pekka Simojoki. I huvudrollerna Panu Haavisto som Jesus och operasångare Esa Ruttunen som Pilates.

I år är scenen för musikskådespelet Senatstorget och byggnaderna runt om kring, såsom Helsingfors domkyrkas trappa. I år görs ingen vandring på grund av renoveringen av Ständerhuset utan föreställningen framförs helt och hållet vid Senatstorget.

Via Crucis har framförts i över 25 år på påsken i Helsingfors centrum. Tillställningen är gratis.

Arrangörer är Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. tillsammans med domkyrkoförsamlingen i Helsingfors. Tillställningen stöds av flera församlingar/kyrkliga samfälligheter i huvudstadsregionen och bland andra Helsingfors stad.

Via Crucis Helsinki på Facebook
Svensk artikel om föreställningen på Helsingfors kyrkliga samfällighets webbplats.

Mera information och intervjuer:
regissör Markku Arokanto, tfn 040 833 5532, markku_arokanto@hotmail.com
producent Jaana Lindman, tfn 050 551 3355, jaana.lindman@hel.fi

Mera information och mediebilder:
viacrucis.fi > För bilder välj “Medialle” i menyn till höger på sidan
sakkunnig i kommunikation Sirpa Patronen, Helsingfors kyrkliga samfällighet, tfn 040 530 6317, sirpa.patronen@evl.fi
ordförande Anna-Maija Viljanen-Pihkala, Ristin Tien Tuki ry, tfn 050 320 7922, anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi

9.4 Publicering av boken Kasteessa kaiken perusta, Helsingfors

Boken Kasteessa kaiken perusta publiceras tisdag 9 april klockan 14 på Kyrkostyrelsen i Helsingfors (Södra kajen 8, 1 vån. Mötesrum Mikael). Boken har redigerats av biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala och biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi. Boken finns redan som nätpublikation på webbplatsen Kyrkans publikationer.

Boken har sin upprinning i att biskopsmötet har inlett en diskussion om behovet av att förnya de kyrkliga förrättningarna (bland andra dop, konfirmation, vigsel, jordfästning) men för att göra det krävs att man utreder teologin kring kyrkliga förrättningar. Biskopsmötet beslöt hösten 2021 att tillsätta en styrgrupp för att leda arbetet, kalla sakkunniga för att göra utredningar kring kyrkliga förrättningar och sammanställa resultatet. Till gruppen hör förutom bokens redaktörer även biskop Jari Jolkkonen, ecklesiastikrådet Petri Määttä, sakkunnig Terhi Paananen, utbildare Henri Järvinen och kyrkoherde Taina Manninen.

Boken består av 15 sakkunnigartiklar. Varje artikel försöker svara på frågan på vilket konkret sätt behöver handboken för kyrkliga förrättningar förnyas.

Välkommen att lyssna till och diskutera teologin kring kyrkliga förrättningar. Anmälan senast 3.4.

Mera information:
biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi, kari.kopperi@evl.fi, tfn 050 5941317
biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 38032

10.4 Biskopsmöte, Helsingfors

Biskopsmötet samlas i Helsingfors onsdag 10 april. Föredragningslistan sätts ut i webbtjänsten domus.evl.fi en vecka innan mötet.

Mera information:
Biskopsmötets webbplats
biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi, tfn 050 594 1317, kari.kopperi@evl.fi

20.4 Välgörenhetsauktionen Buda för det goda, Borgå

Borgå evangelisk-lutherska församlingar och Borgå stad ordnar en välgörenhetsauktion där de säljer gamla överblivna möbler på auktion och loppis på lördag 20 april klockan 12–18 i Konstfabriken (Västra Alexandersgatan 1) i Borgå. Till försäljning finns bland annat kyrkbänkar och skolpulpeter men också en del designmöbler och några konstverk.
Intäkterna från försäljningen går till Ukraina.

Mera information: 
Krista Eloneva, fastighets- och anskaffningschef, Borgå kyrkliga samfällighet, tfn 040 488 9009 
Katarina Broas, evenemangschef, Borgå stad, tfn 040 489 18 99 
Simon Lampenius, kommunikationschef, Borgå kyrkliga samfällighet, tfn 0400 56 67 35 

En sju veckor lång resa mot påsken med fastekalender och ekofasta

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fortsätter även i år inspirera finländare att ta del av påskfastans tradition och uppmuntrar till måttfullhet och ansvarstagande via den nationella ekofastekampanjen. I år är Ekofastan integrerad i kyrkans fastekalender som är en sju veckor lång kalender som stöder andlighet och eftertanke under fastetiden.

Fastetiden fram till påsk inleds i år på onsdag 14 februari. Fastekalenderns dagliga texter uppmuntrar till bön, reflektion och handling – med Ekofastans teman invävda som en röd tråd. Fastekalenderns första lucka öppnar på fastlagstisdag 13 februari.

Temat för Ekofastan 2024 är Vardagshandlingar och framtidshopp. Samarbetspartner i kampanjen är Finska Missionssällskapet och Finlands Svenska Scouter.

Kampanjen syns främst i sociala medier där den kan följas på hashtaggarna #fastekalender och #ekofasta.

Mera information:
om fastetiden: ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, lucas.snellman@evl.fi
om fastekalendern och ekofastan: sakkunnig i webbkommunikation Emelie Wikblad, emelie.wikblad@evl.fi

Fastekalendern finns på adressen evl.fi/fastekalender. Artiklar och innehåll publiceras under fastan på webbplatsen ekofasta.fi.

Tillbaka till toppen