Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Kohti aikuisuutta

 
 

Seurustelu

Ihastuminen ja rakastuminen aiheuttavat varsinaisen tunnemyrskyn. Rakkaus on voimakas ja yksilöllinen tunne. Siinä piilee elämän suurin voima. On olemassa erilaista rakkautta: rakkautta perheenjäseniin, rakkautta parisuhteessa, rakkautta Jumalaan, lemmikkieläimeen tai luontoon. Rakkauden kokemus lisää elämän mielekkyyttä.

Kahden ihmisen välillä tuntuu yhtäkkiä olevan säpinää ja vetovoimaa. Ihastumiseen kuuluu vatsaa vääntelevä jännitys, epävarmuus ja vaaleanpunaiset haaveet.

Kuuntelemista ja puhumista

Seurustelukumppanin löytyminen ei tapahdu sattumalta. Kiinnostus kohdistuu usein ihmisiin, jotka pitävät samoista asioista, ovat samanhenkisiä ja liikkuvat samoissa paikoissa. Joskus mielenkiintoinen ihminen voi löytyä yllättävän läheltä.

Nuoripari Puhumalla toisen kanssa ja tekemällä asioita yhdessä saa aikaa tutustumiselle. Puhumisen lisäksi yhtä tärkeää on kuunteleminen. Tarttumalla kädestä ja halaamalla rakennetaan siltaa läheisempään suhteeseen.

Kun molemmat kertovat toiselle omista tunteistaan, astutaan seurustelusuhteessa iso askel lähemmäs toista.

Ihastuminen, rakastuminen ja seurustelu ovat mukaansatempaavia elämänvaiheita. Vanhat asiat, harrastukset ja ystävät voivat jäädä taka-alalle hetkeksi.

Seurusteluun kuuluu se, että etsitään tasapainoa yhdessä vietetyn ajan, harrastusten sekä omien ystävien kanssa vietetyn ajan suhteen.

Reilua riitelyä

Seurusteluun, kuten ystävyyteenkin, kuuluu myös riitoja. Suhteessa tulee olla lupa suuttua ja olla vihainen. Riidat tuovat esiin suhteeseen liittyviä tärkeitä kysymyksiä, joissa molempien on tarve tulla ymmärretyksi ja kuulluksi.

Toisen suuttumuksen kohtaaminen on melkein aina haastava tilanne. Tunteiden ilmaisemisen tulisi olla suoraa ja ymmärrettävää. Epäreiluja riitelykeinoja ovat mykkäkoulu, marttyyriksi heittäytyminen, kiroileminen, uhkailu, toisen nimittely, tavaroiden paiskiminen, piikittely tai toisen arvostelu.

Pitäisi oppia riitelemään reilusti, ja keskittyä konkreettisiin asioihin tai käytökseen eikä esimerkiksi toisen luonteenpiirteisiin. Suuttuneena tulee usein sanoneeksi ”sinä olet aina…” ja ”et koskaan…”. Syytteleminen ja asioiden yleistäminen saa toisen käpertymään puolustusasemiin. Riita on nopeasti terävää sanasotaa, eikä asia ratkea. Viesti voi mennä perille helpommin sanomalla ”minusta tuntuu, että joskus sinä…” tai ”mielestäni voisit useammin…”.

Jos riidat ratkaistaan yhdessä keskustelemalla, ne voivat syventää suhdetta. Jos pari on sopinut yhteisiä riitelyn pelisääntöjä, ne luovat turvallisuutta tilanteisiin, joissa erimielisyyksiä syntyy. Rehellinen keskustelu ja avoin kuuntelu ovat yksinkertaisia hyviä keinoja päästä eteenpäin.

Suhteen päättyminen on kriisi

Yrityksistä huolimatta kaikkia ristiriitoja ei ehkä pystytä ratkaisemaan. Seurustelu voi päättyä monista eri syistä. Suhteen päättyminen on iso kriisi. Siitä toipuminen ja uuden elämäntilanteen hyväksyminen voi viedä paljon aikaa. Silloin kannattaa pyytää tukea ystäviltä ja perheeltä.

Eron jälkeen voi tuntea paljon vihaa ja surua tai välinpitämättömyyttä. Raskain vaihe menee usein ohi muutamien kuukausien jälkeen. Toipuakseen parisuhteen loppumisesta kannattaa keskittyä pitämään huolta itsestään ja viettämään aikaa ystävien kanssa. Erotilanteesta voi myöhemmin huomata oppineensa paljon ja kehittyneensä vahvemmaksi ihmiseksi.

Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.