Juhlavuoden logo ja slogan: Oma kieli, oma mieli Vuonna 2007 tulee kuluneeksi 450 vuotta Mikael Agricolan kuolemasta. Agricola oli monitoimimies, joka kirjakielen isänä kehitti suomen kieltä ja kirkollista kirjallisuutta.

Kinkerit

Agricola 2007 -juhlavuonna luterilainen kirkko nosti Mikael Agricolan mittavasta elämäntyöstä esiin hänen kutsumuksensa rukouksen opettajana. Seurakunta- ja koulukinkerit, opintopiirit sekä Agricola-teemaillat olivat luontevia tilaisuuksia aihepiirin käsittelyyn.

Mikael Agricolan laajan rukouskirjan innoittamana koottiin virikevihko Agricola ja rukous. Vihkosessa perehdytään Agricolan rukouskirjan syvällisiin rukouksiin. Niiden avulla tuodaan esille rukouksen eri ulottuvuudet ja etsitään keinoja rukouselämän virkistämiseen. Agricola ja rukous -virikevihko sisältää seuraavat luvut:

  Kansanopetuksen perusta Suomessa
  Rukous on uskon äidinkieltä - läsnä oleva Jumala
  Rukous ja päivän rytmi Agricolan rukouksissa
  Agricolan rukoukset ja ajan kierto
  Rukous valossa ja varjossa
  Rukous toisen puolesta
  Syvemmälle rukoukseen
  Liite 1: Mikael Agricolan virret
  Liite 2: Lisätietoa ja linkkejä Agricolan elämästä ja työstä

Vihkon kirjoittajat ovat Marjaana Kanerva ja Sinikka Metsätähti. Mikael Agricolan virret esittelee professori Erkki Tuppurainen.

Vihkossa esitellyt rukoukset ja opetukset ovat ajattomia, joten niiden käyttö ei rajoitu kinkereihin eikä juhlavuoteen.

Agricola ja rukous, 54 sivua (.pdf, 563 kt)

Virikevihko Agricola ja rukous on loppuunmyyty. Pyydämme käyttämään verkosta tulostettavaa materiaalia.

* * * * *

Kinkereillä ja muissa tilanteissa seurakunnat ovat voineet jakaa rukouskortteja, joiden rukoukset on poimittu Agricolan kokoamasta ja suomentamasta rukouskirjasta Rucouksia vuodelta 1544. Vasemmalla valikosta löytyy otsikko Rukouskortit ja sitä kautta lisää tietoja.

* * * * *

Tietoja Agricolasta, hänen elämästään ja elämäntyöstään löytyy myös näiltä sivuilta:

Opetushallituksen Agricola-sivuilla kerrotaan Agricolan elämästä ja tuotannosta sekä esitellään muutamia rukouksia ja uusia päivänavauksia:
Mikkelin hiippakunta on julkaissut virikelehden Mikaelin matkassa nettiin (pdf, 3,5 Mt), joka sisältää sovituksia Agricolan virsistä sekä uuden laulun, näytelmän ja muita virikkeitä.

Suomen Pipliaseura esittelee sivuillaan Raamatun käännöstyötä Agricolan aikana ja nykyään.

Valtakunnallinen Agricola 2007 -sivusto tarjoaa monenlaista tietoa juhlavuodesta Agricola 2007 sekä Agricolasta itsestään.

* * * * *

Kirjoja:

Agricola suomen kirjakielen luojana, uskonpuhdistajana ja raamatunsuomentajana esitellään kirjassa:
Tapani Harviainen - Simo Heininen - Aarre Huhtala: Opi nyt vanha ja nuori - Mikael Agricola ja nykyaika, Otava 1990

Pernajan pojan vaiheet Viipurin koulun ja Wittenbergin yliopiston kautta rehtoriksi ja piispaksi Turkuun sekä viimeisen matkan Ruotsin rauhanvaltuuskunnan jäsenenä Moskovaan:
Simo Heininen: Mikael Agricola - Elämä ja teokset, Edita 2007


Ev. lut. kirkon vaakuna: keltainen risti punaisella pohjalla

Sivuston sisällöstä vastaa Kirkkohallitus / Agricola 2007 -juhlavuoden työryhmä, Minna Latsa, puh. (09) 1802 340, sähköposti: etunimi.sukunimi - AT - evl.fi.