Hoppa över navigation Större textstorlek Mindre textstorlek
Ev.luth. kyrkan i Finland
Förstasidan Aktuellt
 
 

Nya kyrkomötet samlades i Åbo

Välsingnad resa

Sommaren 2016 håller sammanlagt 265 evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkor sina dörrar öppna i egenskap av vägkyrkor. Församlingarna erbjuder alternativa rastplatser för resenärerna genom att hålla kyrkornas dörrar öppna under hela turistsäsongen.

Sommarens vägkyrkosäsong drar i år igång med motorcyklar. En motorcykelrunda körs i huvudstadsregionen den 1 juni och en kring Tammerfors den 19 juni.

Läs nyheten

Nya kyrkomötet samlades i Åbo


Kyrkomötesombud 2016
 

 

Ärkebiskop Kari Mäkinen anser att den internationella migrationen i första hand är en fråga om människovärde och mänskliga rättigheter. Speciell uppmärksamhet behöver de mest sårbara asylsökandena såsom barn och I sommaren håller 279 vägkyrkor öppet runt om i Finland. Men inte bara de som rör sig längs landvägarna kan njuta av en paus i en vacker kyrka. I år finns det också tips om vilka skärgårdskyrkor det lönar sig att besöka om man rör sig med bå

Kyrkomötet var samlat till sin första session i Åbo den 9-13 maj. Under veckan organiserade sig mötet.

Ombuden hann också diskutera förslag till nytt sätt att välja ärkebiskop, och ombudsinitiativ om att utveckla församlingsvalet och om kyrkan ska avstå från sin vigselrätt.

Läs om kyrkomötets beslut 13.5.

   

 

Senaste nyheterna

 
 
Evl.fi är hela kyrkans gemensamma webbtjänst.