Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Usko ja arvot Ympäristönsuojelu
 
 

Kristinuskon sanomaan kuuluu ihmisen vastuu luomakunnasta

ympäristön suojelu"Sinä pidät huolta maasta ja annat sille sadetta, sinä teet sen hedelmälliseksi. 
Jumala, sinun virtasi on vettä täynnä. Koko maa riemuitsee ja laulaa." (Psalmista 65)

Kristillinen ympäristöajattelu lähtee siitä, että ihminen on osa luontoa, luotua. Ihminen on myös vastuussa Jumalalle siitä, miten hän luontoa kohtelee. Ihminen ei omista luontoa, vaan luontoon tulee suhtautua kuten Jumala, rakastavasti.

Kristillisen opetus muistuttaa siitä, että Jumalan luoma luonto on pyhä. Jumalan kohtaaminen luonnon hiljaisuudessa ja kauneudessa on monelle suomalaiselle tärkeä osa omaa hengellisyyttä.

Kristilliseen uskoon kuuluu myös yksinkertainen elämäntapa, jossa olennaiset asiat erottuvat. Korostaessaan kokonaisvaltaista hengellisyyttä ja kohtuutta kristinusko muodostaa vahvan vastavoiman ylikorostuneelle kulutuskulttuurille.

Ympäristöarvoilla on tärkeä asema kirkon työssä

Luomakunta on yhteinen ja siitä huolehtiminen on yhteinen tehtävä. Erilaisten ympäristöuhkien edessä on kirkossa todettu, että kristillisten yhteisöjen tulee uudistua ja toteuttaa myös omissa arjen ratkaisuissaan ekologista vastuuta. Ympäristöasioilla on ollut tärkeä asema kirkon työssä 1980-luvulta lähtien.

Kirkon ympäristödiplomi pitää sisällään käytännölliset kriteerit, joiden mukaan seurakunnat voivat suunnitella toimintaansa mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Arvioinnissa käydään läpi muun muassa jätehuolto, siivous, leirikeskukset, toimistot, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus.

Kirkon ympäristötalkoot jatkuivat kesäkuussa 2008, jolloin julkaistiin kirkon ilmasto-ohjelma. Sekä Ympäristödiplomista että ilmasto-ohjelmasta saa lisätietoa sivun laidassa olevien linkkien kautta. Niissä esiteltyjä vinkkejä ja ratkaisuja voi soveltaa myös sekä omaan että oman yhteisön toimintaan ja valintoihin.

(Tämä sivu löytyy myös osoitteella evl.fi/ymparisto) 

Tässä palvelussa
Muualla verkossa

Oikopolut:

Ekonisti – luontoriippuvainen

Ilmasto-ohjelma

Kirkon ilmasto-ohjelmassa teologisia lähtökohtia ja käytännön suosituksia ilmastotalkoisiin.

Ympäristödiplomi

Diplomissa työkaluja seurakuntien ympäristötyöhön.

Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.