Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Apua ja tukea Kuoleman lähellä
 
 

Kuoleman lähellä

Nainen ja ristiKuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi myös seurakuntien diakoniatyöntekijät ja papit ovat läsnä, jotta voit jakaa kuolemaan liittyviä ajatuksiasi ja tunteitasi.

Kuoleman tapahduttua seurakunnan työntekijät auttavat muussakin kuin hautajaisten järjestämisessä. He tukevat surussa kuoleman lähestyessä ja kuoleman jälkeen. Hautajaisten järjestämisen lisäksi myös muihin käytännön asioihin voit pyytää apua seurakunnasta.

Rukoushetki tai saattohartaus rohkaisee

Sairas tai kuoleva henkilö ja hänen läheisensä voivat halutessaan viettää yhdessä rukoushetken. Kuoleman tapahduttua voidaan viettää saattohartaus potilashuoneessa, sairaalan kappelissa tai kotona.

Rukoushetken tai saattohartauden voi johtaa pappi, seurakunnan työntekijä, sairaalan henkilökuntaan kuuluva tai joku potilaan läheisistä.

Tämän sivun lopussa on helposti tulostettavat ohjeet rukoushetken tai saattohartauden viettämiseen. Niissä on tilanteeseen sopivia rukouksia ja raamatunkohtia.

Jumala on läsnä elämässä ja kuolemassa

Kristinuskon keskeisen sanoman mukaan elämä ei pääty kuolemaan. Meille on annettu toivo kuolemanjälkeisestä elämästä. Kuolema on ovi tulevaan elämään: elämässä ja kuolemassa voimme jättäytyä luottavaisena suurempiin käsiin.

Sururyhmästä vertaistukea

Läheisen kuoleman kivusta voi selvitä ajan kanssa, surua jakaen. Monissa seurakunnissa toimii sururyhmiä. Sururyhmä on läheisensä menettäneille tarkoitettu tukiryhmä, joka kokoontuu n. 5-10 kertaa.

Sururyhmät ovat vertaisryhmiä, joiden peruspilareina ovat luottamuksellisuus, omavastuisuus ja vapaaehtoisuus. Osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Lisätietoa
Tässä palvelussa
Muualla verkossa
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.