Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Apua ja tukea Keskusteluapua
 
 

Keskusteluapua

Kirkko tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua puhelimessa ja verkossa. Nämä valtakunnalliset palvelut ovat käytössä kaikkialta Suomesta. Voit ottaa myös yhteyttä oman seurakuntasi työntekijöihin.

Palveleva puhelin

Palveleva puhelin tarjoaa soittajalle mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse nimettömänä. Kun elämä tuntuu raskaalta tai huolet liian suurilta, usein riittää, että joku kuuntelee. Kirkon ylläpitämän palvelun päivystäjät ovat tehtävään valittuja koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Päivystäjä tukee soittajaa kuuntelemalla ja pyrkii yhdessä löytämään soittajan elämäntilanteeseen parhaiten sopivia ratkaisuja. Päivystäjää sitoo vaitiolovelvollisuus. Palvelua tarjotaan:

  • suomeksi 01019 0071 su-to kello 18-01, pe ja la kello 18-03
  • ruotsiksi 01019 0072 joka ilta kello 20-24

Ulkomailta soitettaessa numerot ovat + 358 1019 0071 ja + 358 1019 0072.

Soitto Palvelevaan puhelimeen maksaa tavallisen paikallispuhelun / matkapuhelun verran. Kaikki operaattorit eivät sisällytä näitä puheluita puhepaketteihin.

Palvelevan puhelimen periaatteet

Kirkko Suomessa chat Facebookissa

Chat on avoinna keskusteluun aina, kun työntekijä on paikalla. Keskustelu on kahdenkeskistä, ja käyttäjä näkyy chatissa anonyymisti. Chatin käyttö ei vaadi Facebook-kirjautumista. Chat on tietoturvallinen, eikä se tallennu Facebookiin. Kirkon työntekijöille voi puhua luottamuksellisesti, heillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Chat on avoinna klo 12-20, kesän aikana 1.6.-31.8. chat on avoinna klo 12-16.

Palveleva netti

Palveleva netti tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua verkossa. Suojatussa palvelussa on mahdollisuus keskustella omasta elämäntilanteesta tai muutoin mieltä askarruttavista asioista tehtävään koulutettujen vapaaehtoisten ja kirkon työntekijöiden kanssa. Viestiisi vastataan muutaman päivän kuluessa. Keskustelua voi halutessaan jatkaa muutaman viestiparin verran.

Palveleva kirje

Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Sanotaan, että kirjoittamisen avulla avautuu usein uusia näkökulmia. Kirjoittaen voi saada selkeyttä mieltä vaivaaviin asioihin, tilaa ajatusten kokoamiseen sekä ymmärrystä itseään ja elämäänsä kohtaan. Käsin kirjoittaminen on toisenlaista kuin näppäimistöllä kirjoittaminen. Kirje on edullinen ja helposti saatavilla oleva sielunhoidon muoto.

Lähetä kirje osoitteella:
Palveleva kirje
PL 210
00131 Helsinki

Liitä mukaan osoitetietosi. Lähettäjän osoitetiedot jäävät ainoastaan palvelun ylläpitäjän tietoon. Kirjeeseen vastaa henkilökohtaisesti nimettömänä vaitiolovelvollinen kirjepäivystäjä, joko kirkon työntekijä tai koulutettu vapaaehtoinen. Kirjepalvelu toimii osana Palvelevan puhelimen toimintaa Palvelevan puhelimen eettisten periaatteiden mukaisesti. Keskiössä ovat luottamuksellisuus ja suvaitsevaisuus.

Kirjeeseen vastataan viikon parin sisällä.

Tekstaritupu

Tekstaritupu on erityisesti kouluikäisille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen yhteydenottotapa jokapäiväisissä ongelmissa.

  • Tekstaritupu – tukitekstari koululaisille. Voit lähettää Tupulle viestiä myös osoitteella tekstaritupu@evl.fi
  • Nettitupu on koululaisten oma tukinetti, joka tarjoaa aikuisen keskustelukumppanin. Nettitupu on kouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu auttamispalvelu verkossa. Voit helposti tehdä kysymyksen mieltäsi painavasta asiasta ja  chattailla nettitupun kanssa.
     
  • Tekstari-Helppi – auttaa kun on tarvis (Lahti)

NettiSaapas

  • NettiSaapas toimii Suomi24 sivuston Nuoret osion keskustelupalstoilla sekä 16+ ikäryhmän chatissä. NettiSaapas osallistuu käynnissä oleviin keskusteluihin NettiSaappaan omilla profiileilla sekä keskustelee nuorten kanssa yksityisviestein.

  • Lisäksi NettiSaappaan profiileihin voi jättää viestejä. Sähköposti on nettisaapas@google.com. NettiSaappaan toiminnasta vastaavat mukana olevien seurakuntien erityisnuorisotyönohjaajat. Toimintaa toteuttavat tehtäviinsä koulutetut 18 vuotta täyttäneet vapaaehtoiset yhdessä kirkon työntekijöiden kanssa.

Suhdeklinikka

Kirkon perheneuvonnan Suhdeklinikka vastaa City.fi:n palvelussa parisuhteiden ja ihmissuhteiden kysymyksiin.

 

(Tämä sivu löytyy myös osoitteella evl.fi/keskusteluapua)

Tässä palvelussa
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.