Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
 
 

Maailman kristittyjä yhdistävät Raamattu, kaste, ehtoollinen ja uskontunnustukset

Ekumenia (kreikaksi oikoumene = asuttu maan piiri) on kristittyjen välistä toimintaa kohti keskinäistä yhteyttä. Se perustuu Jeesuksen rukoukseen: "Minä rukoilen, että he olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa." (Joh. 17:21) Jeesuksen opetuksen mukaan kristityt tulee tunnistaa keskinäisestä rakkaudesta. 

Käytännössä kristittyjä eri puolilla maailmaa yhdistävät Raamattu, kaste ja ehtoollinen, rukous, jumalanpalvelus, kirkkovuoden juhla-ajat ja vanhan kirkon uskontunnustukset. Uskontunnustuksen mukaan kirkko on "yksi, pyhä, yhteinen ja apostolinen".

Kahden vuosituhannen aikana kirkko, joka oli aluksi yhtenäinen on jakaantunut. Yhteyttä ovat hajoittaneet kristittyjen keskinäiset näkemyserot ja jopa aseelliset selkkaukset. Ekumeenisen työn tavoitteena on koota yhteen hajaantuneet kirkot elämään ja todistamaan uskosta yhdessä. Ekumenia on kristillisten kirkkojen kesken tapahtuvaa toimintaa, uskontodialogia kristilliset kirkot käyvät muiden suurten uskontojen kanssa.

Ekumeenisissa keskusteluissa palataan Raamattuun ja jakamattoman kirkon perintöön

Ekumeenisissa keskusteluissa kirkot etsivät ensin sitä, mikä uskossa on yhteistä. Tämä tapahtuu syventymällä Raamatun kirjoituksiin ja jakamattoman kirkon perintöön. Yhteisten asioiden pohjalta tarkastellaan kunkin kirkon omia erityiskorostuksia. Tunnistamalla erilaisuus halutaan torjua väärinkäsityksiä ja tavoittaa se, mitä kukin tarkoittaa. Niin voidaan löytää yhteisiä näkökulmia ja syventää yhteyttä.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ekumeenisesti avoin ja aktiivinen kirkko. Virallisten ekumeenisten yhteyksien lisäksi ekumenia elää kristittyjen vuorovaikutuksena myös seurakunnissa, hiippakunnissa, järjestöjen ja yksittäisten ihmisten toiminnassa.

(Tämä sivu löytyy myös osoitteella evl.fi/ekumenia)

Lisätietoa
Tässä palvelussa
Muualla verkossa

Oikopolut:

ekumenia

Ekumeeninen strategia

Ekumenian juuret

Ekumeenisen liikkeen syntyyn vaikutti 1800-luvulla lisääntynyt kristillinen lähetystyö.

Seurakunnat ystävinä

Seurakuntien välinen yhteistyö on tärkeä osa kirkon ekumeenista yhteistyötä.

Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.