Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Apua ja tukea Apua elämän kriiseihin
 
 

Apua elämän kriiseihin

KohtaaminenKirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat näissä ja monissa muissa asioissa:

  • työttömyys
  • työelämän ongelmat
  • rikos
  • sairaus
  • päihteet

Tavoitat diakoniatyöntekijän lähimmästä seurakunnasta. Kirkon perustehtävä on auttaa ja tukea vaikeuksien keskellä, sekä käytännöllisissä asioissa että henkisessä selviämisessä. Uskosi vahvuutta ei kysellä, eikä sitä, oletko kirkon jäsen.

Palveleva Puhelin kuuntelee

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa

  • 01019-0071 suomenkielisille ja
  • 01019-0072 ruotsinkielisille

Vertaistukiryhmät ovat avoimia kaikille

Kirkko tarjoaa henkilökohtaisen keskustelun lisäksi vertaistukiryhmiä erilaisiin tarpeisiin. Seurakunnilla on ryhmiä työttömille, päihdeongelmaisille, mielenterveyskuntoutujille, eronneille, läheisensä menettäneille ja masentuneille sekä monia muita ryhmiä.

Jos olet eronnut ja haluat lisätietoja kirkon tarjoamista palveluista, kuten eroryhmistä, voit lukea lisää eroa käsittelevästä osiosta. Sururyhmistä kerrotaan yksityiskohtaisemmin kuoleman kohtaamista käsittelevässä osiossa.

Seurakuntien tarjoamat ryhmät vaihtelevat seurakunnittain, joten parhaiten saat tietoa ryhmistä paikallisseurakunnastasi. Jos omalla paikkakunnallasi ei ole hakemaasi ryhmää, voit kysyä naapuriseurakunnasta sopivaa ryhmää.

Sairaalapappi kulkee rinnallasi kun olet sairas

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. Sairaalapapit toimivat osana sairaalan organisaatiota, mutta ovat kirkon palveluksessa. Kaikissa suurissa sairaaloissa on vähintään yksi sairaalapappi, pienten yksiköiden sielunhoidolliset tehtävät hoitaa paikallisseurakunta.

Voit kutsua papin luoksesi myös päivystysluontoisesti. Kaikki kirkon palvelut voidaan tarvittaessa tuoda sairaan luo: sairaalassa liitetään ihmisiä seurakunnan jäseneksi, vihitään, siunataan, käydään rippikoulua ja konfirmoidaan.

Vankilapapit

Vankilassa sinua ja läheisiäsi auttaa vankilapappi tai -diakoni. Heidän kanssaan voit keskustella mm. henkisistä ja hengellisistä asioista sekä ihmissuhdekysymyksistä.

Myös paikallisseurakunnissa tehdään työtä vankien ja heidän omaistensa hyväksi. Seurakunnasta sinut voidaan myös ohjata erityspalveluiden pariin. Kirkolla on joillakin paikkakunnilla esimerkiksi asuntoja, joita voidaan antaa lomalla olevien vankien käyttöön tai vaikka lasten tapaamisiin. Nuoret rikoksentekijät voivat saada apua seurakuntien nuorisoryhmistä tai erityisnuorisotyöstä.

Monet seurakunnat ja kristilliset järjestöt auttavat vapautumassa olevia tai vapautuneita vankeja esimerkiksi tukiasunnon etsimisessä ja elämän alkuun pääsemisessä - niin käytännöllisissä asioissa kuin myös henkisesti. Kristilliset järjestöt tarjoavat mm. päihdekuntoutusta, katso lisää esimerkiksi Sininauhaliiton sivuilta.

Haluatko auttaa lähimmäistäsi?

Halutessasi auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, sinun kannattaa lukea lisää aiheesta vapaaehtoistyötä koskevasta osiosta. Voit esim. toimia vapaaehtoisena ystävänä tai olla mukana erilaisissa tempauksissa, joissa kerätään varoja näiden ihmisten auttamiseksi.

Tässä palvelussa
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.