Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Apua ja tukea Keskusteluapua Apua seurakunnasta
 
 

Apua seurakunnasta

Työntekijöitä, kuva Maria ManeliusEnsimmäinen avun ovi avautuu lähellä: oman paikkakunnan seurakunnassa. Voit soittaa kirkkoherranvirastoon tai seurakunnan työntekijöille heidän suoriin puhelinnumeroihinsa.

Useimpiin seurakuntien työntekijöihin voit myös ottaa yhteyttä sähköpostitse. Kirkon tarjoama apu on yleensä kaikille maksutonta.

Henkilökohtaisten asioiden leviämistä muiden tietoon ei tarvitse pelätä. Papeilla on työssään ehdoton vaitiolovelvollisuus, asiasi käsitellään luottamuksellisesti.

Papeilla on pitkä ja perusteellinen koulutus ihmisten kuuntelemisessa ja auttamisessa. Monilla on myös melkoisesti kokemusta kohtaamisesta ja siitä, minkälaisten asioiden kanssa ihmiset usein painiskelevat. Yhdessä keskustellen ovat joskus huomaamatta jääneet ovet avautuneet, vaikka toiset sulkeutuivat.

Diakoniatyöntekijät ovat kirkon sosiaalityöntekijöitä

Diakoniatyöntekijän puoleen voit kääntyä käytännöllisen ja taloudellisen tuen tarpeessa, mutta myös yksinäisyyden, mielenterveysongelmien, päihteiden, ihmissuhdevaikeuksien, elämän kriisien ja muiden ongelmien paineessa - oikeastaan kaikissa elämän vaikeissa asioissa.

Jos epäröit mennä oman paikkakuntasi papin tai diakonin pakeille, voit hyvin ottaa yhteyttä toisen paikkakunnan työntekijöihin. Esimerkiksi perheneuvonta-apua voidaan järjestää toiselta paikkakunnalta. Yleensä palvelut ovat maksuttomia kävijälle.

Yksityinen rippi

Jos mieltäsi painaa jokin vaikea asia, ja sinusta tuntuu, että haluaisit tunnustaa sen Jumalalle, kirkko tarjoaa mahdollisuuden siihen. Synnin voi tunnustaa Jumalalle jumalanpalveluksessa, hiljaisessa rukouksessa tai yksityisessä ripissä.

Ripin vastaanottaja on sidottu vaikenemaan siitä, mitä henkilökohtaisessa ripissä puhutaan. Rippi on kirkon toimitus, jossa ripittäytyjä kertoo omin sanoin papille, jollekin toiselle seurakunnan työntekijälle tai seurakuntalaiselle mieltään painavan rikkomuksensa, ja ripin vastaanottaja julistaa hänelle synninpäästön. Ripittäytyminen tapahtuu kirkossa tai muussa sopivassa paikassa.

Rippisalaisuus eli vaitiolovelvollisuus on papeilla ehdoton. Pappi ei missään tilanteessa saa ilmaista ripissä hänelle uskottua asiaa eikä myöskään sitä henkilöä, joka hänelle on uskoutunut. Jos haluat ripittäytyä tai keskustella mieltäsi painavasta asiasta, ota rohkeasti yhteyttä pappiin!

Tässä palvelussa

Oikopolut:

Keskusteluapua verkossa

Pappiin saa yhteyden myös netin kautta.

Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.