Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Usko ja arvot Juhlapyhät Kirkkovuosi ja värit
 
 

Kirkkovuosi muistuttaa Jumalan pelastusteoista

VäritKirkon jumalanpalveluselämä saa rytminsä ja sisältönsä kirkkovuodesta, joka sunnuntaille ja kirkolliselle juhlalle on omat raamatuntekstinsä ja rukouksensa.

Pyhä pyhältä seurataan Jeesuksen elämänvaiheita ja kuullaan hänen opetuksiaan. Kirkkovuoden pyhien sanomassa Jumalan teot tulevat todeksi seurakunnan ja sen jäsenten elämässä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkovuosikalenteri seuraa läntistä perinnettä, jossa kirkkovuosi alkaa kalenterivuoden loppupuolella ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Kirkkovuoden keskus on pääsiäinen, ja se päättyy vuoden lopulla tuomiosunnuntaihin. Kirkkovuotemme rakentuu siis joulun, pääsiäisen ja helluntain ympärille.

Kirkkovuosikalenteri vaikuttaa jonkin verran myös kalenterivuoteen ja vuosittaisten työpäivien määrään. Kirkkovuoden määrittämiä vapaapäiviä nykyisessä kalenterissamme ovat muun muassa joulu, tapaninpäivä ja loppiainen sekä pitkäperjantai ja helatorstai. Kirkkovuoden juhlakalenteri on kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Aikojen saatossa useat juhlat ovat myös rikastuneet, ja niihin on liitetty uusia perinteitä.

Kirkkovuoden värit kertovat pyhien aiheista

VihreäKirkkovuoden värejä kutsutaan myös liturgisiksi väreiksi. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa käytetään kirkkovuoden jumalanpalveluksissa viittä liturgista väriä: valkoista, punaista, vihreää, violettia tai tumman sinistä ja mustaa.

Liturgiset värit ilmentävät kirkkovuoden pyhien aiheita. Pyhäpäivän liturgista väriä käytetään yleensä koko seuraavan viikon ajan.

Valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on myös Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä kuten jouluyönä ja joulupäivänä, pääsiäisyönä ja pääsiäispäivinä sekä loppiaisena ja mikkelinpäivänä. Valkoisen rinnalla voidaan käyttää myös hopean ja kullan värejä.

PunainenPunainen on Pyhän Hengen, veren, tulen ja todistuksen väri. Punaista käytetään muun muassa helluntaina, pyhäinpäivänä sekä apostolien ja marttyyrien (esim. Stefanus ja Henrik) päivinä.

Vihreä kuvaa toivoa ja iankaikkista elämää, mutta on myös elämänvoiman ja kasvun väri. Vihreää käytetään loppiaisesta laskiaiseen sekä lähes kaikkina helluntain jälkeisen ajan pyhinä.

Violetti on katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri. Sitä käytetään toisena, kolmantena ja neljäntenä adventtisunnuntaina sekä paastonaikana ja hiljaisella viikolla. Violetin rinnalla voidaan käyttää myös tummaa sinistä.

MustaMusta on kuolemansurun ja katoavaisuuden väri. Sitä käytetään Jeesuksen kuolinpäivänä eli pitkäperjantaina ja sitä seuraavana hiljaisena lauantaina.

Tässä palvelussa
Muualla verkossa
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.