Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
 
 

Perheväkivalta

Piikkilanka"Perhesalaisuuksista" puhuminen on tullut Suomessa avoimemmaksi: päihteiden väärinkäyttö, seksuaalinen väkivalta, viime vuosina myös perheiden sisällä tapahtuva väkivaltainen käytös ovat saaneet tilaa julkisessa keskustelussa.

Yleinen perheväkivallan muoto on puolison, useimmiten naisen, fyysinen pahoinpitely. Pahoinpitely jatkuu usein senkin jälkeen, kun pahoinpidelty yrittää paeta tilanteesta muuttamalla pois tai hakemalla eroa. Parisuhteessa esiintyvä väkivalta ilmenee usein myös uhkailuna, nöyryyttämisenä, liikkumavapauden rajoittamisena tai muista ihmisistä eristämisenä.

Joskus väkivalta kohdistuu myös lapsiin. Vakavin lapseen kohdistuvan perheväkivallan muoto on seksuaalinen hyväksikäyttö. Silloinkin, kun väkivalta ei kohdistu suoranaisesti lapseen itseensä, tälle voi jäädä pysyvä jälki siitä, että joutuu näkemään läheisten pahoinpitelyä. Lapsi on monen perheen "oiremittari", jonka pahoinvointi, häiriökäyttäytyminen tai masentuneisuus on usein välitön seuraus perhetilanteesta.

Väkivalta on ihmisoikeusrikkomus

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan väkivalta on ihmisoikeusrikkomus. Suomen lain mukaan väkivalta on rikos, koteihin piilotettunakin. Myös kirkko on ottanut selkeän kannan perhe- ja parisuhdeväkivaltaan: se on rikos ja synti.

Jos joudut kohtaamaan omassa kodissasi väkivaltaa, älä jää asian kanssa yksin. Ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi poliisiin. Voit myös

  • ottaa yhteyttä lähiseurakunnan diakoniatyöntekijään tai
  • kirkon perheasiain neuvottelukeskukseen,
  • soittaa Palvelevaan puhelimeen tai
  • kirjoittaa tilanteestasi Palvelevaan nettiin. 

Lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa tai hyväksikäyttöä koskien apua saa muun muassa kunnallisista kasvatus- ja perheneuvoloista, yliopistollisten ja muiden keskussairaaloiden lastenpsykiatrisista yksiköistä tai Lastensuojelun keskusliitosta.

Lisätietoa
Tässä palvelussa
Muualla verkossa
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.