Hoppa över navigation Större textstorlek Mindre textstorlek
Ev.luth. kyrkan i Finland
Förstasidan Aktuellt Nyheter Nya anvisningar om prästernas klädsel
 
 


Biskopsmötet i Tammerfors 14-15.9.2010

Nya anvisningar om prästernas klädsel

Nyheten publicerad 15.9.2010 klockan 14:38
Publicerad av: Kyrkans central för det svenska arbetet (Hämta andra nyheter av samma nyhetsproducent)

Biskopsmötet godkände anvisningar för prästernas klädsel. Det finns rekommendationerna för tre olika dräkter för både män och kvinnor; prästens festdräkt, mörk prästdräkt och prästens vardagsdräkt.

Festdräkten, som för män är kaftan och för kvinnor specialdesignad festdräkt, används vid festtillställningar och vid kyrkliga förrättningar. Vid speciellt festliga tillfällen hör det långkjol till prästens festdräkt för kvinnor. Mörk prästdräkt är en enhetlig mörk kostym och prästskjorta, även för kvinnor enhetlig mörk dräkt. Prästens vardagsdräkt består av svart prästskjorta och en kostym eller dräkt eller annan vardagsklädsel som passar tillfället. Med prästdräkten ska man inte använda iögonfallande smycken.


Biskopsmötet godkände vid sin session i februari en ny prästdräkt för kvinnor designad av Kirsimari Kärkkäinen. Till den hör en jacka med vitt inslag, ett kors som hör till jackan, knälång eller lång kjol eller byxor, vit prästskjorta och mörka strumpor och skor som passar helheten. Det har ansökts om modellskydd för dräkten. Efter att modellskyddet är klart kan man be om offerter för tillverkningen av dräkten. Kvinnornas prästdräkt kommer till försäljning tidigast i slutet av 2011. (KT)
 

Fler nyheter om ämnet
Evl.fi är hela kyrkans gemensamma webbtjänst.