Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Uskontojen edustajat: Koulujen uskonnonopetus luo hyvän perustan monikulttuuriselle yhteiskunnalle
 
 


Uskontojen edustajat: Koulujen uskonnonopetus luo hyvän perustan monikulttuuriselle yhteiskunnalle

Uutinen julkaistu 20.10.2009 Klo 12:32
Uutisen julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus (Hae uutistuottajan muut uutiset)

Globalisaatio asettaa koulujen uskonnonopetuksen entistä tärkeämpään asemaan, painottivat luterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ja Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja, lääkäri Anas Hajjar Kirkon tiedotuskeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston järjestämällä media-aamiaisella Helsingissä 20.10.2009.

Anas Hajjar sanoi, että ilman kuntien järjestämää uskonnonopetusta monet yhdyskuntiin rekisteröimättömät muslimilapset jäisivät vaille kunnollista uskonnonopetusta. Muslimeja on kaikkiaan Suomessa noin 40 000. Heistä vain noin 5000 kuuluu rekisteröityihin muslimiyhdyskuntiin.

"Koulujen uskonnonopetus mahdollistaa sen, että lapsi voi säilyttää uskontonsa, kulttuurinsa ja arvonsa. Kouluihin tarvitaan uskonnonopettajia, joilla on tietoa, pedagogisia taitoja ja uskoa", painotti Hajjar.

Kouluasiainsihteeri Markku Holma luterilaisen kirkon Kirkkohallituksesta täydensi, että opettajan pätevyys ratkaisee uskonnonopetuksen tason. Opettajan ei tarvitse kuulua opettamansa uskonnon uskontokuntaan, mutta uskonnon tunteminen lähemmin vahvistaa opettajan ammatillista uskottavuutta ja sitoutumista.

"Tuskin kovin moni jaksaa opettaa edes rahasta sellaista, mihin ei usko", Holma muotoili.

Uskonnonopetuksesta apua maahanmuuttajien kotouttamiseen

Koulun tehtävänä on auttaa oppilasta ymmärtämään uskonnon merkitystä hänelle itselleen sekä näkemään uskontojen vaikutuksia paikallisissa, kansallisissa ja globaaleissa yhteisöissä. Arkkipiispa Leo korosti uskonnonopetuksen merkitystä suvaitsevaisuuskasvatuksessa sekä maahanmuuttajien kotouttamisessa.

"Karjalaisena ymmärrän hyvin, miten tärkeää on omien juuriensa säilyttäminen vieraalla kulttuurimaaperällä. Kun tuntee omat juurensa, on helpompi ymmärtää toisiakin."

Myös Islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja Hajjarin mukaan esimerkiksi islamin opetussuunnitelmien pitää tukea muslimilasten sopeutumista suomalaiseen elämään.

Uskontojen tunteminen on välttämätöntä maailmanpolitiikassa

Uskonnonopetuksen asiantuntijat alleviivasivat, että uskontojen rooli vahvistuu koko ajan maailmanpolitiikassa sekä konfliktien hallinnassa ja ratkaisussa. Kouluihin toivotaan enemmän uskontodialogia, joka ei sulkisi pois mitään uskonto- tai kulttuuriperinnettä.

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan uskontojen vastakkainasettelun aika on ohi.

"Eri uskontojen tuleminen mukaan keskusteluun ja yhteiskuntaamme on yksi keskeisimpiä argumentteja, miksi uskonnonopetusta tarvitaan. On vaikea kuvitella uskonnollisesti lukutaidotonta liikemiestä tai poliitikkoa, joka voisi pärjätä monikulttuurisessa maailmassamme."

Uskonnonopetuksesta keskustellaan myös Kymmenen väitettä kirkosta -blogissa. Kirkon tiedotuskeskuksen julkaisema blogi osoitteessa http://10kirkosta.blogspot.com/

 

Uutisen liitteet
Uutisen linkit
Lisää uutisia aiheesta
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.