Ohita navigaatio Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Seurakunnat palkkaavat tuhansia nuoria kesätöihin
 
 


Seurakunnat palkkaavat tuhansia nuoria kesätöihin

Uutinen julkaistu 9.2.2006 Klo 12:52
Uutisen julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus (Hae uutistuottajan muut uutiset)

Luterilaiset seurakunnat palkkaavat vuosittain noin 3 000 kesätyöntekijää erilaisiin tehtäviin. Hakuaika kesätöihin on pääsääntöisesti helmi- ja maaliskuussa.

Ylivoimaisesti eniten on tarjolla kesätyöpaikkoja hautausmaiden hoito- ja kunnostustöihin. Kirkon työmarkkinalaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna seurakunnissa työskenteli 2 441 hautausmaiden kesätyöntekijää. Puisto- ja puutarhatöiden lisäksi seurakuntiin haetaan apuemäntiä ja -isäntiä leirikeskuksiin, nuorisotyöntekijöitä, oppaita ja vahtimestareita kirkkoihin sekä toimistotyöntekijöitä.

Opiskelijoita työskentelee lisäksi kesäteologeina ja -kanttoreina. Kirkon työmarkkinalaitoksen tilastojen mukaan vuonna 2005 seurakunnissa työskenteli 163 kesäteologia ja 32 kesäkanttoria.

Isommissa seurakunnissa haetaan ensi kesäksi satoja kesätyöntekijöitä. Esimerkiksi Tampereen seurakuntayhtymä hakee yhteensä noin 300 kesätyöntekijää ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä noin 220 kesä-ja kausityöntekijää erilaisiin tehtäviin. Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaille otetaan 400-500 työntekijää.

Myös valtaosa rippikoulujen isosista eli rippileirien 16-17-vuotiaista ryhmänohjaajista työskentelee kesällä, vaikka isosena toimiminen saattaa alkaakin jo aikaisemmin keväällä. Suomessa isosina toimii vuosittain noin 14 000 nuorta.

Kesätöiden palkkaus noudattaa alan työehtosopimusta. Palkkaukseen vaikuttavat hakijan ikä, työkokemus ja tehtävät. Kausityöntekijälle maksetaan joko kuukausi- tai tuntipalkkaa, lisäksi jotkut seurakunnat palkkaavat yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa nuoria lyhyisiin määräaikaisiin pesteihin.

Sama työ useana kesänä

Viime vuonna Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaiden kesätöihin haki 2 500, joista noin 400 hyväksyttiin. Jyväskylän kaupunkiseurakunnassa hakijoita oli 374, joista valittiin 70.

"Jyväskylässä on usein työntekijä monena kesänä peräkkäin töissä hautausmailla. Kesätyöntekijöiden palaute on ollut positiivista. Työstä pidetään, se on ulkotyötä ja työtiimi on usein samanikäistä eli nuorta", sanoo Antti Pekuri, puistopäällikkö Jyväskylän kaupunkiseurakunnasta.

Helsingin hautausmaiden kausityöntekijöiden keski-ikä on alhaisempi kuin aikaisemmin.

"Vielä 90-luvulla oli paljon samoja työntekijöitä, jotka saattoivat olla 20 kesääkin kausitöissä hautausmaalla. Mutta nyt on työntekijöissä enemmän nuoria", toteaa Risto Lehto, hautaustoimen päällikkö Helsingin seurakuntayhtymästä.

Hakijoilta vaaditaan 18 vuoden ikä, silloin kun työhön kuuluu koneiden ja laitteiden käyttöä. Osassa seurakuntia kevyempiin ei-koneellisiin töihin otetaan myös nuorempia työntekijöitä. Sukupuoli ei ratkaise valinnoissa, sillä työt sopivat sekä tytöille ja pojille. Hakijoista ja kesätyöntekijöistä onkin suurempi osa tyttöjä kuin poikia.

Kesätyöntekijä tapaa myös haudoilla vierailevia omaisia

"Keväällä työ alkaa talven jälkien siivouksella ja jatkuu istutustöillä. Myöhemmin on kukkaistutusten hoitoa, nurmikon leikkaamista, kukkien kastelua ja haravointia. Syksyllä kausi päättyy istutusten purkutöihin ja talvikuntoon laittamiseen", kertoo Lehto.

Hautausmaatyöntekijä kohtaa työssään myös omaisia, joille haudoilla käynti on surutyön väline. Lyhytkin keskustelu vaikkapa kesätyöntekijän kanssa saattaa olla tärkeä omaiselle.

Tietoja seurakuntien kesätöistä saa seurakunnista ja luterilaisen kirkon rekrytointipalvelusta, joka löytyy verkko-osoitteesta evl.fi/rekrytointi.
(KT 9.2.2006 oa-h)

Uutisen linkit
Lisää uutisia aiheesta
Evl.fi on koko ev.lut. kirkon yhteinen verkkopalvelu.